Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як ФОП на загальній системі оподаткування виправити помилки в поданому Додатку ЄСВ 1, що подавався при призначенні пенсії?

, опубліковано 25 березня 2024 о 15:04

Якщо фізичним особам-підприємцям на загальній системі оподаткування необхідно виправити помилки в раніше поданому Додатку ЄСВ 1 з типом "Звітна" як "Довідкова" до Декларації, що подавався у разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат, то їм необхідно подати Додаток ЄСВ 1 з типом "Звітна нова" як "Довідкова" до Декларації до 31 грудня включно звітного податкового року, оскільки така звітність є довідковою та подається протягом звітного року. 

При цьому, якщо помилку не виправлено до 31 грудня, то правильні значення показників декларуються у річній Декларації з типом "Звітна".

Фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування подають у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859, додаток ЄСВ 1 "Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску", який є її невід'ємною частиною.

У разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат платником обов'язково зазначається тип Декларації "Звітна" або "Звітна нова" з додатковою позначкою "Довідкова".

Тип Додатка ЄСВ 1 (Декларації) "Уточнююча" для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.

Згідно з положеннями підпунктів 2 та 5 пункту 6 розділу ІV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом 859 тип Декларації "Уточнююча" під час подання розрахунку з типом форми "призначення пенсії" або "призначення матеріального забезпечення, страхових виплат" не застосовується.

Платники єдиного внеску, які подали впродовж звітного року розрахунок з типом форми "призначення пенсії" або "матеріального забезпечення, страхових виплат", зобов'язані в терміни, визначені Податковим кодексом України, подати до контролюючого органу у складі Декларації Додаток ЄСВ 1 з типом "Звітна".

Відповідно до абзацу п'ятого частини восьмої статті 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" періодом, за який платники єдиного внеску, зокрема, фізичні особи-підприємці подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.