Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовуються до контролюючої особи штрафні санкції за несвоєчасне подання нею повідомлення про набуття або відчуження частки резидентом в іноземній юридичній особі?

, опубліковано 08 травня 2024 о 17:15

Пунктом 120.7 статті 120 розділу ІІ ПКУ передбачено, що неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені підпунктом 39 прим. 2.5.5 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 розділу I ПКУ, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.

З огляду на зазначене, чинна редакція пункту 120.7 статті 120 розділу ІІ ПКУ не передбачає застосування штрафу за несвоєчасне (із недотриманням строків, передбачених підпунктом 39 прим. 2.5.5 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 розділу I ПКУ) повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи  контролюючою особою контролюючого органу, зокрема, про набуття частки в іноземній юридичній особі. 

Отже, до контролюючої особи, яка подає Повідомлення, зокрема про набуття частки в іноземній юридичній особі після спливу 60-тиденного строку на його подання, штрафні санкції, передбачені пунктом 120.7 статті 120 розділу ІІ ПКУ, не застосовуються. 

Водночас, у разі пропуску 60-тиденного строку на подання Повідомлення платник податків, у якого виникає обов’язок щодо подання такого Повідомлення, не звільняється від обов’язку його подання після спливу такого строку.

Відповідна інформація розміщена 17.04.2024 на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Прес-центр/Новини/Інформаційний лист № 3/2024: Щодо окремих питань запроваджених правил про контрольовані іноземні компанії/питання 2.4 (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/775003.html).