Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До кого застосовується штраф за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної у разі зменшення суми компенсації вартості товарів або послуг?

, опубліковано 27 серпня 2024 о 17:10

Пунктом 120 прим. 1.1 статті 120 прим. 1 ПКУ визначено, зокрема, що порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого статтею 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних тягне за собою накладення штрафу на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог статті 192 та статті 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації.
При цьому відповідно до пункту 192.1 статті 192 ПКУ розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН, зокрема отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Враховуючи викладене, штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування застосовуються контролюючими органами в порядку та розмірах, передбачених статтею 120 прим.1 ПКУ, до особи, на яку покладено обов'язок щодо такої реєстрації.

При цьому тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється з урахуванням граничних строків визначених пунктом 89 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ.

Штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого пунктом 89 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН, встановлюється у розмірі визначеному у пункті 90 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ.

Більше інформації: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=31983