Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Бердянської податкової відповідають на запитання щодо одноразового добровільного декларування

опубліковано 22 вересня 2021 о 13:49

У Бердянській державній податковій інспекції щосереди проводяться "гарячі лінії" щодо одноразового добровільного декларування. Під час останнього телефонного спілкування на запитання платників відповідав начальник Бердянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Олександр Прошутінський.

Зокрема, у своїх дзвінках громадяни цікавилися про таке.

Фізична особа-підприємець С.: Я маю будинок площею 300 квадратних метрів, який побудував за кошти, отримані від підприємницької діяльності. Ці доходи були задекларовані мною та сплачені податки. Чи потрібно мені подавати одноразову добровільну декларацію?

– Якщо фізична особа має у власності об’єкти нерухомого майна, які були придбані за рахунок коштів, з яких були сплачені усі податки і збори, то обов’язку щодо відображення таких об’єктів у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у декларанта не виникає. Навіть, незалежно від того, що площа зазначеного об’єкта перевищує норми активів, що не потребують подання декларації.

Нагадаємо, що до активів, що не потребують подання декларації, відноситься нерухоме майно, розташоване на території України:

- квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує 120 м²,

- будинок/будинки – загальна площа якої/яких не перевищує 240 м²,

- нежитлова нерухомість – загальна площа якої не перевищує 60 м²,

- земельні ділянки – розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі.

Громадянин К.: Кошти, які я бажаю задекларувати, розміщені на поточному рахунку у банку. Чи потрібно мені відкривати рахунок зі спеціальним режимом використання перед поданням одноразової добровільної декларації?

– Якщо до подання одноразової (спеціальної) декларації кошти в національній або іноземній валюті перебувають у готівковій формі, то декларант має розмістити ці кошти на поточний рахунок із спеціальним режимом використання в банках України до подання декларації.

Ця вимога поширюється виключно на готівку в національній та іноземній валютах, а отже не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку.